vrijdag 14 september 2012

Ook lageropgeleiden verdienen scholings- en ontwikkelingskansen

Ook lageropgeleiden moeten de kans krijgen opgeleid te worden en zich te kunnen ontwikkelen. Het blijkt dat lageropgeleiden minder aan scholing en ontwikkeling doen en minder functioneringsgesprekken krijgen dan hoogopgeleiden. De lageropgeleiden zijn vaker werkloos en hebben een grote kans om werkloos te raken. Voor hen is het juist belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en scholen.

Wil je meer lezen en weten wat ik hier van vind? 

Ga dan naar meer lezen!

Bron: http://www.penoactueel.nl/nieuws/blijf-ook-laagopgeleiden-opleiden-en-ontwikkelen%E2%80%99-7907.html 


Ook lageropgeleiden moeten de kans krijgen opgeleid te worden en zich te kunnen ontwikkelen. Het  blijkt dat lageropgeleiden minder aan scholing en ontwikkeling doen en minder functioneringsgesprekken krijgen dan hoogopgeleiden. De lageropgeleiden zijn vaker werkloos en hebben een grote kans om werkloos te raken. Voor hen is het juist belangrijk om zich te blijven ontwikkelen en scholen.
Werkgevers geven aan dat vaktechnische vaardigheden over het algemeen op orde zijn maar dat  sociale vaardigheden of vaardigheden die inspelen op veranderend werk gemist worden en meer ontwikkeld moeten worden.
Maar niet alle werkgevers zien de noodzaak. Ze vinden het normaal om middelbaar en hoger opgeleiden te scholen maar lageropgeleiden niet. Redenen hiervoor zijn geld en denken dat de organisatie toch wel doordraait. Lageropgeleiden nemen zelf geen initiatief maar als een scholing wordt aangeboden zullen ze dit niet snel afslaan.Door lageropgeleiden te ontwikkelen wordt de productiviteit, efficiency, kwaliteit en betrokkenheid en uiteindelijk het bedrijfsresultaat verbeterd.
Direct leidinggevenden zouden meer betrokken moeten worden bij ontwikkeling en scholing door werknemers te stimuleren tijdens deze scholing. Het kan zinvol zijn leidinggevenden hierin te scholen omdat zij deze competenties niet in huis hebben. 

Mijn mening
Lageropgeleiden moeten naar mijn mening zeker de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Juist omdat deze mensen minder opleiding hebben gehad is het belangrijk hen bij te scholen en te ontwikkelen. Indien lageropgeleiden meer ontwikkeld worden, wordt de kwaliteit beter en het niveau van de organisatie hoger. Daarnaast zullen lageropgeleiden door scholing wellicht kunnen doorgroeien naar een andere/hogere functie en dit zal zorgen voor motivatie.
Met de redenen waarom werkgevers lageropgeleiden niet willen ontwikkelen ben ik het niet eens. Medewerkers ontwikkelen kost geld, maar uiteindelijk zal dit positief uitpakken voor je organisatie. Medewerkers worden er beter van en leveren meer kwaliteit. Daarnaast vind ik 'denken dat de organisatie toch wel doordraait' een makkelijk excuus. Als lageropgeleiden geen kansen krijgen om zich te ontwikkelen en steeds hetzelfde eentonig werk moeten doen, zorgt dit niet voor motivatie waardoor je deze mensen kwijt raakt aan organisaties die wel willen investeren in lageropgeleiden. Als dit regelmatig gebeurt blijft je organisatie niet doordraaien. 

Jouw mening
Hoe denk jij over het opleiden van lageropgeleiden? 
Laat het weten door te reageren op mijn blog!

3 reacties:

Op 16 oktober 2012 om 02:35 , Blogger RoyHRM zei...

Hallo dimphy,

Ik ben het eens met jou idee dat juist lager opgeleiden de kans moeten krijgen om zich te ontwikkelen.Dit zal positief uitpakken, omdat de werknemer zo gemotiveerd blijft. Maar ook het bedrijf zal effieciënter werken.
Ook zal de werknemer die het bedrijf al kent,makkelijker de stap naar een hogere functie kunnen maken, mits hij de juiste opleiding/cursus gevolgd heeft. Dit komt omdat hij de norman & waarden van het bedrijf al kent.

 
Op 17 oktober 2012 om 16:37 , Blogger Landmacht #Vrouwen zei...

De lager opgeleiden moeten zeker meer kansen krijgen om zich beter te kunnen ontwikkelen. Lager opgeleide mensen, zijn mensen die nog heel veel kunnen leren. Ze missen vaak nog veel sociale vaardigheden of vaardigheden die inspelen op veranderend werk zoals hierboven wordt vermeld. Als ze hier niet mee geholpen worden zullen ze nooit een hogere functie kunnen bereiken en dit kan iemand ongelukkig maken. Prestaties geven mensen zelfvertrouwen en als je een hogere functie bereikt hebt, zet je een hele goede prestatie neer. Als de lager opgeleide mensen niet de kans krijgen om zich te ontwikkelen en hogere prestaties neer te zetten, zullen ze ook ongelukkiger zijn dan mensen die wel de kans krijgen om zich te ontwikkelen en een hogere prestatie neer te zetten.

 
Op 21 oktober 2012 om 06:02 , Blogger Unknown zei...

ik ben het zeker met jou mening eens Dimphy, maar ik vind het ook om een andere reden belangrijk dat laagopgeleide de kans krijgen zich te ontwikkelen. het blijkt dat mensen die laagopgeleid zijn ouders hebben die ook laagopgeleid zijn. en laagopgeleide mensen zullen waarschijnlijk kinderen krijgen die op hun beurt ook weer laagopgeleid zijn. dit is een visuele cirkel, waarbij er eigenlijk als niet veel van je verwachtt wordt. om dit te willen doorbreken zijn goede doorgroeimogelijkheden belangrijk. want wie zegt dat jij niet meer kunt bereiken dan wat je ouders hebben bereikt.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage