woensdag 10 oktober 2012

Moet een assesment verplicht worden voor werkgevers?

70 procent van alle werkende Nederlanders vindt dat werkgevers hun personeel verplicht een assesment moeten aanbieden. Het bijzondere aan dit onderzoek is dat je ziet dat het inmiddels een heel geaccepteerd instrument voor voorspellend succes is. Werknemers realiseren zich dat een assesment kennis oplevert die in hun eigen belang is. Een assesment is een goed instrument om het succes in de toekomst te voorspellen. De interesse voor een assesment is er om een loopbaanadvies te krijgen of voor meer zelfkennis.  Ook wordt het gebruikt om te kijken of iemand geschikt is voor een functie. De meest interesse voor een assesment is er omdat men een loopbaanadvies wil of zichzelf beter wil leren kennen. Daarnaast is vaak een reden om te willen weten of hij/zij geschikt is voor een functie.Een assesment is niet alleen in het belang van de werknemer maar ook zeker in het belang van de werkgever. Werkgevers gebruiken assesments om fouten te voorkomen. Ook worden assessment gebruikt voor een professioneel en vriendelijk personeelsbeleid. Zo kan een organisatie laten zien dat zij haar personeel serieus neemt.


Wil je weten hoe ik over assesments denk?
Ga dan naar Meer lezen!

bron : http://www.penoactueel.nl/werving-selectie/%E2%80%98stel-assessment-verplicht-voor-werkgevers%C2%B4-3320.html
Mijn mening
Naar mijn mening is een assesment een effectief instrument. Als medewerkers een assesment doen kan er precies worden gekeken welke vaardigheden al ontwikkeld zijn en welke vaardigheden nog ontwikkeld moeten worden. Maar ook door het doen van een assesment kunnen vaardigheden ontwikkeld worden. Als een medewerker veel assesments doet, oefent hij veel en zullen zijn vaardigheden ontwikkeld worden. Ook kan een assesment helpen om een werknemer op de juiste plek te krijgen. Door het assesments kan gekeken worden waar een werknemer goed in is en bij welke functies dit van past komt. Zo krijg je medewerkers op de juiste plek, ook wel matching genoemd. Als medewerkers op de juiste plek zijn kunnen ze zich nog verder specialiseren in de vaardigheden waar ze goed in zijn. Zo wordt het niveau van de medewerkers nog hoger. Door het aanbieden van assesments worden medewerkers niet alleen ontwikkeld wat goed is voor de organisatie, maar laat een organisatie ook zien dat medewerkers serieus genomen worden. Dit lijkt me een prettig gevoel voor de medewerker. Vertrouwen is erg belangrijk en kan zorgen voor meer motivatie bij de medewerker. Motivatie om misschien nog wel meer assesments te doen waardoor de ontwikkeling alleen maar beter wordt. Naar mijn mening is het belangrijk om assesments te verplichten. Op z'n minst een aantal assesments bij bijvoorbeeld sollicitaties. Het lijkt me noodzakelijk om assesments te blijven doen doordat medewerkers zich zo blijven ontwikkelen en ook kunnen zien waar ze zich nog in moeten blijven ontwikkelen. Technologieën veranderen snel en om deze veranderingen bij te houden moeten medewerkers zich blijven ontwikkelen. Als zij zich niet blijven ontwikkelen door bijvoorbeeld assesment zullen zij hun functie niet meer goed kunnen vervullen. Ook lijken assesments mij erg handig om te beoordelen of medewerkers hun functie nog goed uitvoeren. En als ze dit niet doen wat er ontwikkeld moet worden om dit wel te kunnen doen. Naar mijn mening mogen bepaalde assesments dus verplicht ingesteld worden. 

Jouw mening

Vind jij dat bepaalde assesments verplicht ingesteld moeten worden?
Laat het me weten door te reageren op mijn blog!

1 reacties:

Op 14 oktober 2012 om 12:43 , Blogger Unknown zei...

Ik ben het met je eens dat een assessment een belangrijk en effectief instrument is. Het helpt mensen hun plek te vinden en het helpt de werkgever de juiste mensen te vinden. Daarnaast weet de werkgever ook meteen wat voor talenten een werknemer bezit als hij een assessment inzet bij een sollicitatie. Daardoor neemt de werkgever geen verkeerde mensen aan om ze vervolgens weer te moeten ontslaan. Dat is alleen maar vervelend voor de werkgever en de werknemer. Door een assessment weet je dus meteen wat je aan een nieuwe werknemer hebt.

Toch vind ik dat het assessment niet verplicht moet worden gesteld. Als het moet zal de werkgever het assessment snel doorlopen om er maar vanaf te zijn en daarom zal het assessment misschien niet de waardering krijgen zoals het verdient. Ik vind daarnaast wel dat het initiatief vanuit de werkgever om een assessment in te zetten beter kan. Uiteindelijk hebben beide, werknemer en werkgever, er profijt van. Dus ik ben tegen het verplicht stellen van het assessment maar ik ben er een voorstander van om het zoveel mogelijk in te zetten.

 

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage